Poskytujeme množstevné zľavy. Pri nákupe nad 150 € použite zľavový kupón ZĽAVA3, nad 320 € kupón ZĽAVA7.
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 9-14 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 70 € a máte dopravu ZADARMO
Novinky
17.06.2022
ZELENÁ KÁVA
Najširší výber zelenej (nepraženej) kávy arabica na jednom mieste: Mletá zelená káva arabica, Kapsule zelená káva arabica, Zrnková zelená káva arabic... čítať celé
Zobraziť všetky novinky
  1. Úvod
  2. QUINOA
  3. Quinoa (Quinua) BIELA (250g)

Quinoa (Quinua) BIELA (250g)

Táto nenáročná a odolná vysokohorská plodina s takmer 6 tisíc rokov dlhú tradíciou predstavovala od nepamäti hlavnú zložku potravy obyvateľov andskej ... celý popis
Dostupnosť
Skladom 8 
1,65 €
1,43 €
bez DPH
Číslo produktu:QUB250PS
Kompletné špecifikácie
Táto nenáročná a odolná vysokohorská plodina s takmer 6 tisíc rokov dlhú tradíciou predstavovala od nepamäti hlavnú zložku potravy obyvateľov andskej oblasti Južnej Ameriky.V dnešnej dobe je quinoa cenená hlavne vďaka vysokej nutričnej hodnote a OSN ju klasifikovalo ako jednu z plodín obsahujúce veľmi vysoké percento bielkovín (12-18%).
Zrno quinoa má vysokú nutričnú hodnotu. V porovnaní s bežne u nás pestovanými obilninami obsahuje viac celkových bielkovín (16 až 18%, výnimočne aj cez 20% v sušine), dôležitejšie však je ich veľmi priaznivá skladba. Najvyšší podiel pripadá na albumíny a globulíny, teda na biologicky najhodnotnejšie frakcie, obsah menej žiadaných prolamínov je nízky.
Vysokým zastúpením esenciálnych aminokyselín sa quinoa podobá sóje. Oproti bežným obilninám má vyšší obsah lyzínu, nethioninu, cysteínu a treonín. Zvýšený obsah histidínu je významný vo výžive dojčiat a malých detí, u ktorých táto aminokyselina patrí rovnako k esenciálnym.
Lepok quinoa neobsahuje a je preto vhodná na prípravu pokrmov pre celiatikov a niektoré ďalšie alergikov. Škrobu obsahuje semeno quinoa 58 až 68% v sušine, na pekárenským účely sa však z technologických dôvodov svojimi vlastnosťami nehodí. Múku z quinoa možné preto pridávať pre zlepšenie nutričnej hodnoty do chlebových ciest maximálne do 10%. Vyššia prídavky by sa nepriaznivo prejavili na objeme, konzistenciu a pórovitosti hotových chlebov. Obsah tukov kolíše v rozmedzí 4 až 9% v sušine. Z mastných kyselín sú najviac zastúpené linolová (vyše 50% z ich celkového množstva) a olejová (20%).
Vďaka prítomným antioxidantom je olej z quinoa veľmi stabilný.
Quinou možné považovať aj za dobrý zdroj niektorých vitamínov - tiamínu, riboflavínu, kyseliny listovej, beta-karoténu, alfa-tokoferolu aj vitamínu C. V porovnaní s bežnými obilninami má nižší obsah iba niacínu. Nezanedbateľná je aj prítomnosť mnohých minerálií - fosforu, vápnika, horčíka, železa, zinku, draslíka, medi, mangánu, síry a ďalších. Ich obsah závisí však predovšetkým na vlastnostiach pôdy, na ktorej rastlina vyrástla. Praním a obrusovaním semien sa obsah znižuje.
Narozdiel od pšenice alebo ryže ponúka stravníkom vyvážený súbor dôležitých aminokyselín, čo ju zaraďuje medzi neobvykle kompletné potraviny. Predstavuje tiež dôležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a horčíka. Neobsahuje lepok a je veľmi ľahko stráviteľná.Quinoa nie je nijak náročná na prípravu a vyznačuje sa príjemne ľahkou, nadýchanou štruktúrou. Po uvarení má jemnú, ľahko orieškovú chuť a predstavuje výbornú alternatívu k bielej ryžu či kuskusu.Ak nepoužívate kupovanú quinoa v krabici či vrecúšku, je nevyhnutné sa najskôr zbaviť saponínov. Preto sa zrnká namáčajú na niekoľko hodín do vody, ktorá sa neskôr vymení za čerstvú a zrná sa v nej znovu nechajú namočená.
Zvyčajne sa varí rovnako ako ryža (2 šálky vody na 1 šálku quinoa) po dobu 14 - 18 minút.
Uvarená quinoa vyzerá ako malé naboptnalé zrnko popkornu, mala by byť mäkká, tzv. "Al dente - na skus". Na ochutenie je možné použiť akékoľvek korenie či zeleninu.Zmiešaním quinoa s medom, mandľami, mliekom alebo ovocím vznikne veľmi energeticky bohatá a pritom zdravá a chutná forma raňajok.Múka tejto plodiny sa skvele hodí k prípravám cesta pri bezlepkovej diéte.
Pôvod: Peru
Recepty:QuinoaIngrediencie: 1 hrnček semienok quinoa alebo kuskusu, 1,2 l hydinového alebo zeleninového vývaru, 1 veľké vajce vidličkou rozšľahané, soľ a korenie na dochutenie, na doplnenie: sterilizované kapie alebo pečené konzervované papriky, olivový olej, 2 až 3 strúčiky cesnaku.Postup prípravy: Quin alebo kuskus pripravte podľa návodu na obale, zvyčajne ich stačí namočiť. Vývar v hrnci uveďte do varu, podľa potreby osoľte a zavarte do neho quinou. Vypnite plameň a tenkým pramienkom vlejte rozšľahané vajce. Rozmiešajte vidličkou, aby vznikli akési dlhé šnúrkami. K polievke podávajte papriky na prúžky alebo kocky, zmiešané s cesnakom a olejom. Každý si ich môže podľa chuti do polievky pridať, je to nezvyklé, ale zaujímavé. Môžete si ich tiež položiť na krajce chleba a k polievke přikusovat.
Tovar zaradený v kategóriách