Novinky
17.06.2022
ZELENÁ KÁVA
Najširší výber zelenej (nepraženej) kávy arabica na jednom mieste:
Mletá zelená káva arabica, Kapsule zelená káva arabica, Zrnková zelená káva arabic...
čítať celé
Quinoa (Quinua) BIELA (250g)

- Kompletné špecifikácie
- Komentáre 0
- Quinoa (Quinua) BIELA (250g)Skladom 81,65 €1,43 € bez DPH
Kompletné špecifikácie
Táto nenáročná a odolná vysokohorská plodina s takmer 6 tisíc rokov dlhú tradíciou predstavovala od nepamäti hlavnú zložku potravy obyvateľov andskej oblasti Južnej Ameriky.V dnešnej dobe je quinoa cenená hlavne vďaka vysokej nutričnej hodnote a OSN ju klasifikovalo ako jednu z plodín obsahujúce veľmi vysoké percento bielkovín (12-18%).
Zrno quinoa má vysokú nutričnú hodnotu. V porovnaní s bežne u nás pestovanými obilninami obsahuje viac celkových bielkovín (16 až 18%, výnimočne aj cez 20% v sušine), dôležitejšie však je ich veľmi priaznivá skladba. Najvyšší podiel pripadá na albumíny a globulíny, teda na biologicky najhodnotnejšie frakcie, obsah menej žiadaných prolamínov je nízky.
Vysokým zastúpením esenciálnych aminokyselín sa quinoa podobá sóje. Oproti bežným obilninám má vyšší obsah lyzínu, nethioninu, cysteínu a treonín. Zvýšený obsah histidínu je významný vo výžive dojčiat a malých detí, u ktorých táto aminokyselina patrí rovnako k esenciálnym.
Lepok quinoa neobsahuje a je preto vhodná na prípravu pokrmov pre celiatikov a niektoré ďalšie alergikov. Škrobu obsahuje semeno quinoa 58 až 68% v sušine, na pekárenským účely sa však z technologických dôvodov svojimi vlastnosťami nehodí. Múku z quinoa možné preto pridávať pre zlepšenie nutričnej hodnoty do chlebových ciest maximálne do 10%. Vyššia prídavky by sa nepriaznivo prejavili na objeme, konzistenciu a pórovitosti hotových chlebov. Obsah tukov kolíše v rozmedzí 4 až 9% v sušine. Z mastných kyselín sú najviac zastúpené linolová (vyše 50% z ich celkového množstva) a olejová (20%).
Vďaka prítomným antioxidantom je olej z quinoa veľmi stabilný.
Quinou možné považovať aj za dobrý zdroj niektorých vitamínov - tiamínu, riboflavínu, kyseliny listovej, beta-karoténu, alfa-tokoferolu aj vitamínu C. V porovnaní s bežnými obilninami má nižší obsah iba niacínu. Nezanedbateľná je aj prítomnosť mnohých minerálií - fosforu, vápnika, horčíka, železa, zinku, draslíka, medi, mangánu, síry a ďalších. Ich obsah závisí však predovšetkým na vlastnostiach pôdy, na ktorej rastlina vyrástla. Praním a obrusovaním semien sa obsah znižuje.
Narozdiel od pšenice alebo ryže ponúka stravníkom vyvážený súbor dôležitých aminokyselín, čo ju zaraďuje medzi neobvykle kompletné potraviny. Predstavuje tiež dôležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a horčíka. Neobsahuje lepok a je veľmi ľahko stráviteľná.Quinoa nie je nijak náročná na prípravu a vyznačuje sa príjemne ľahkou, nadýchanou štruktúrou. Po uvarení má jemnú, ľahko orieškovú chuť a predstavuje výbornú alternatívu k bielej ryžu či kuskusu.Ak nepoužívate kupovanú quinoa v krabici či vrecúšku, je nevyhnutné sa najskôr zbaviť saponínov. Preto sa zrnká namáčajú na niekoľko hodín do vody, ktorá sa neskôr vymení za čerstvú a zrná sa v nej znovu nechajú namočená.
Zvyčajne sa varí rovnako ako ryža (2 šálky vody na 1 šálku quinoa) po dobu 14 - 18 minút.
Uvarená quinoa vyzerá ako malé naboptnalé zrnko popkornu, mala by byť mäkká, tzv. "Al dente - na skus". Na ochutenie je možné použiť akékoľvek korenie či zeleninu.Zmiešaním quinoa s medom, mandľami, mliekom alebo ovocím vznikne veľmi energeticky bohatá a pritom zdravá a chutná forma raňajok.Múka tejto plodiny sa skvele hodí k prípravám cesta pri bezlepkovej diéte.
Pôvod: Peru
Recepty:QuinoaIngrediencie: 1 hrnček semienok quinoa alebo kuskusu, 1,2 l hydinového alebo zeleninového vývaru, 1 veľké vajce vidličkou rozšľahané, soľ a korenie na dochutenie, na doplnenie: sterilizované kapie alebo pečené konzervované papriky, olivový olej, 2 až 3 strúčiky cesnaku.Postup prípravy: Quin alebo kuskus pripravte podľa návodu na obale, zvyčajne ich stačí namočiť. Vývar v hrnci uveďte do varu, podľa potreby osoľte a zavarte do neho quinou. Vypnite plameň a tenkým pramienkom vlejte rozšľahané vajce. Rozmiešajte vidličkou, aby vznikli akési dlhé šnúrkami. K polievke podávajte papriky na prúžky alebo kocky, zmiešané s cesnakom a olejom. Každý si ich môže podľa chuti do polievky pridať, je to nezvyklé, ale zaujímavé. Môžete si ich tiež položiť na krajce chleba a k polievke přikusovat.
Zrno quinoa má vysokú nutričnú hodnotu. V porovnaní s bežne u nás pestovanými obilninami obsahuje viac celkových bielkovín (16 až 18%, výnimočne aj cez 20% v sušine), dôležitejšie však je ich veľmi priaznivá skladba. Najvyšší podiel pripadá na albumíny a globulíny, teda na biologicky najhodnotnejšie frakcie, obsah menej žiadaných prolamínov je nízky.
Vysokým zastúpením esenciálnych aminokyselín sa quinoa podobá sóje. Oproti bežným obilninám má vyšší obsah lyzínu, nethioninu, cysteínu a treonín. Zvýšený obsah histidínu je významný vo výžive dojčiat a malých detí, u ktorých táto aminokyselina patrí rovnako k esenciálnym.
Lepok quinoa neobsahuje a je preto vhodná na prípravu pokrmov pre celiatikov a niektoré ďalšie alergikov. Škrobu obsahuje semeno quinoa 58 až 68% v sušine, na pekárenským účely sa však z technologických dôvodov svojimi vlastnosťami nehodí. Múku z quinoa možné preto pridávať pre zlepšenie nutričnej hodnoty do chlebových ciest maximálne do 10%. Vyššia prídavky by sa nepriaznivo prejavili na objeme, konzistenciu a pórovitosti hotových chlebov. Obsah tukov kolíše v rozmedzí 4 až 9% v sušine. Z mastných kyselín sú najviac zastúpené linolová (vyše 50% z ich celkového množstva) a olejová (20%).
Vďaka prítomným antioxidantom je olej z quinoa veľmi stabilný.
Quinou možné považovať aj za dobrý zdroj niektorých vitamínov - tiamínu, riboflavínu, kyseliny listovej, beta-karoténu, alfa-tokoferolu aj vitamínu C. V porovnaní s bežnými obilninami má nižší obsah iba niacínu. Nezanedbateľná je aj prítomnosť mnohých minerálií - fosforu, vápnika, horčíka, železa, zinku, draslíka, medi, mangánu, síry a ďalších. Ich obsah závisí však predovšetkým na vlastnostiach pôdy, na ktorej rastlina vyrástla. Praním a obrusovaním semien sa obsah znižuje.
Narozdiel od pšenice alebo ryže ponúka stravníkom vyvážený súbor dôležitých aminokyselín, čo ju zaraďuje medzi neobvykle kompletné potraviny. Predstavuje tiež dôležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a horčíka. Neobsahuje lepok a je veľmi ľahko stráviteľná.Quinoa nie je nijak náročná na prípravu a vyznačuje sa príjemne ľahkou, nadýchanou štruktúrou. Po uvarení má jemnú, ľahko orieškovú chuť a predstavuje výbornú alternatívu k bielej ryžu či kuskusu.Ak nepoužívate kupovanú quinoa v krabici či vrecúšku, je nevyhnutné sa najskôr zbaviť saponínov. Preto sa zrnká namáčajú na niekoľko hodín do vody, ktorá sa neskôr vymení za čerstvú a zrná sa v nej znovu nechajú namočená.
Zvyčajne sa varí rovnako ako ryža (2 šálky vody na 1 šálku quinoa) po dobu 14 - 18 minút.
Uvarená quinoa vyzerá ako malé naboptnalé zrnko popkornu, mala by byť mäkká, tzv. "Al dente - na skus". Na ochutenie je možné použiť akékoľvek korenie či zeleninu.Zmiešaním quinoa s medom, mandľami, mliekom alebo ovocím vznikne veľmi energeticky bohatá a pritom zdravá a chutná forma raňajok.Múka tejto plodiny sa skvele hodí k prípravám cesta pri bezlepkovej diéte.
Pôvod: Peru
Recepty:QuinoaIngrediencie: 1 hrnček semienok quinoa alebo kuskusu, 1,2 l hydinového alebo zeleninového vývaru, 1 veľké vajce vidličkou rozšľahané, soľ a korenie na dochutenie, na doplnenie: sterilizované kapie alebo pečené konzervované papriky, olivový olej, 2 až 3 strúčiky cesnaku.Postup prípravy: Quin alebo kuskus pripravte podľa návodu na obale, zvyčajne ich stačí namočiť. Vývar v hrnci uveďte do varu, podľa potreby osoľte a zavarte do neho quinou. Vypnite plameň a tenkým pramienkom vlejte rozšľahané vajce. Rozmiešajte vidličkou, aby vznikli akési dlhé šnúrkami. K polievke podávajte papriky na prúžky alebo kocky, zmiešané s cesnakom a olejom. Každý si ich môže podľa chuti do polievky pridať, je to nezvyklé, ale zaujímavé. Môžete si ich tiež položiť na krajce chleba a k polievke přikusovat.
Tovar zaradený v kategóriách