- Kategórie blogu
- Štítky blogu
BYLINKY A KAPSULE
KÁVA
ČAJE A ZMESI
SUCHÉ PLODY, OVOCIE, CUKROVINKY
SUPERPOTRAVINY
MRAZOM SUŠENÉ OVOCIE
AFRODIZIAKÁ, ANTIOXIDANTY
POTRAVINY
PŘÍRODNÉ SLADIDLÁ
Príprava čaju
K tomu, aby sme si čaj vychutnali, potrebujeme základné náradia, ktorým sú konvička, šálka, voda, čaj a jeho dávkovanie. Konvička a šálky by mali byť z keramiky, skla alebo z porcelánu.
Konvička by sa nemala používať aj na iné účely, ako prípravy čaju. Po použití ju stačí vymyť čistou vodou bez akýchkoľvek chemických prostriedkov.
Voda hrá v príprave veľkú, dalo by sa povedať zásadnú, úlohu. Najvhodnejšia je pramenitá, nie veľmi tvrdá. Vždy je nutné ju prevariť!!! Teplota vody by sa mala pohybovať medzi 60 - 90 °C. Táto teplota sa dosiahne 5 minútovým odstavením práve varenej vody. Dávkuje sa približne jedna čajová lyžička na jednu šálku.
A napokon samotná príprava: prevarenou, vychladnutou vodou zalejeme čaj v kanvici a nahrejeme šálky. Šálka tak dostane rovnakú teplotu nápoja. Potom môžeme vodu vyliať.
Zelený čaj sa nesparuje. Vylúhovaný čaj potom postupne nalievame po troškách do šálok, aby sa tým zaručila rovnaká kvalita nápoje. Ak máme chuť, môžeme čajové lístky v konvičke preliať druhýkrát. Tentoraz bude doba lúhovania kratšia vďaka už nabobtnalým lístkom. Druhé zaliatie vraj robí čaj ešte lepším. Platí to však iba pre zelený čaj. Medzi prvým a druhým preliatím by nemalo byť veľké časové rozpätie.