Poskytujeme množstevné zľavy. Pri nákupe nad 150 € použite zľavový kupón ZĽAVA3, nad 320 € kupón ZĽAVA7.
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 9-14 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 70 € a máte dopravu ZADARMO
  • Kategórie blogu
  • Štítky blogu
Novinky
17.06.2022
ZELENÁ KÁVA
Najširší výber zelenej (nepraženej) kávy arabica na jednom mieste: Mletá zelená káva arabica, Kapsule zelená káva arabica, Zrnková zelená káva arabic... čítať celé
Zobraziť všetky novinky
  1. Úvod
  2. O čaji
  3. Pestovanie čaju
30.09.2022

Pestovanie čaju


Čajovník (Camellia sinensis) sa pestuje v tropických až subtropických plantážach v nadmorskej výške až do 2100 m nad morom. V čím väčšej výške sa pestuje, tým menší je ker a úroda. Zato o to kvalitnejší je čaj samotný. Necháva sa dorásť do veľkosti 1 m pre jeho ľahší zber. Jeho listy sú dlhé od 3 do 25 cm a široké 1 až 10 cm. Je to ker s celoročne zelenými, silne zebrovitými listami vyrastajúcimi na krátkych vetvičkách. Kvitne bielymi kvetmi, ktoré sa podobajú kvetom čerešní, vyrastajúcich po 1-3 kusoch.

 

Sú známe tri varianty:

Čínsky s malými, temne zelenými listami. Dorastá do výšky 3 - 6 m. Ideálne sú vyššie polohy nad 1100 m. Dobre znáša teploty aj mierne pod bodom mrazu.

Asámsky, ktorý má väčšie a svetlejšie listy a narastá až do výšky 20 m. Vhodné sú preň horské polohy nad 2000 mv tropickom pásme.

Indočínsky je niečo medzi uvedenými dvoma druhmi. Jeho listy majú červenkastú alebo červenú farbu. Dorastá do výšky 6 m a pestuje sa prevažne na Srí Lanke.
Kry sa kvôli ľahšiemu zberu stávkujú do dlhých pravidelných pásov vedľa seba.

Čajovník sa pestuje zo semien alebo odrezkov. Semená sa nechávajú určitú dobu dozrievať a potom sa pestujú v pareniskách. Mladé rastlinky sa po pol roku presádzajú na plantáže. Pri rozmnožovaní sa lístkové rezky nechajú zakoreniť a po 8 mesiacoch a sa presádzajú sa na plantáže.
Čajové kry sú usporiadané v radoch.
Asi v dvoch rokoch sa vykonáva prvý tvarovací rez a po 3 rokoch je čaj pripravený na prvú úrodu. Čajovník produkuje čaj približne 30 až 100 rokov. Čajovníky nad 100 rokov produkujú horší čaj.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi