Novinky
17.06.2022
ZELENÁ KÁVA
Najširší výber zelenej (nepraženej) kávy arabica na jednom mieste:
Mletá zelená káva arabica, Kapsule zelená káva arabica, Zrnková zelená káva arabic...
čítať celé
- Úvod
- PERUÁNSKE BYLINY
- Kakaové bôby
- Kakaové bôby celé (250g)
Kakaové bôby celé (250g)

- Kompletné špecifikácie
- Komentáre 0
- Kakaové bôby celé (250g)Skladom 155,50 €4,78 € bez DPH
Kompletné špecifikácie
Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov), prekurzora, z ktorého je všetka čokoláda fabrikována. Masovo produkovaná čokoláda vzniká pražením, skvapalnením, mletím a následným zmiešaním kakaových bôbov s rafinovaným cukrom, aditívami, mliečnymi práškami, hydrogenovanými tuky, konzervanty a inými dodatkami az pôvodných hodnôt nezostáva prakticky nič. Naopak, vďaka cukru a aditívam vzniká mnoho prázdnych kalórií a psychických závislostí.
Najlepšou cestou ako využiť výživných hodnôt kakaa, a že ich nie je málo, je konzumovať ho v tej najčistejšej podobe ako ho vytvorila Matička Príroda, v podobe nepražených kakaových bôbov.Kakao sa radí medzi tzv, superfoods '. Obsahuje približne 300 chemicky identifikovateľných látok, čo z neho robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty. Kakao obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je najmä primárnym zdrojom horčíka a organickej síry v prírode, pričom práve horčík je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej strave, vedúcej k prílišnému výskytu srdcových chorôb. Podľa vedeckých výskumov je tiež kakao najbohatšou plodinou na antioxidanty, obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je 2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj. Je to tiež 20x viac než v praženom štandardnom kakaovom prášku dostupnom na trhu. Antioxidanty v surovom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebateľné pre ľudský organizmus.Kakao, respektíve čokoláda, má na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky, často je spájaná s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iného anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamín. Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia - ananda napríklad znamená v sánskrte blaženosť. Arginín je považovaný za prírodné viagru. Tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúcim mimo iného nálady a pocity. Fenyletylamín, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a šťastia, je endogénny amfetamín. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylalanín a je tiež prítomný v kakau. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopamínu, ďalšieho neurotransmiteru ktorá má vplyv na nálady, k zvýšenej sekrécii tejto látky dochádza napríklad pri orgazme. Vďaka týmto chemickým látkam je nepražené kakao skutočným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti, vrátane ľahkých afrodiziakálne účinky. S tým súvisí známa tradícia obdarovávania sa čokoládovými maškrty medzi milencami. To všetko v prípade surového kakaa v ďaleko väčšej miere než u bežnej čokolády z praženého kakaa. Kakao v sebe navyše skrýva MAO inhibítory (Monoamin Oxidase Inhibítory), ktoré spomaľujú odbúravanie andamidov a ďalších neurotransmiterov, zaisťujúce tým ich zotrvanie v krvnom obehu, a tak umožňujú dlhšie trvanie príjemnej nálady. Všetky tieto látky spoločne s horčíkom a vitamíny radu B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu, priaznivo ovplyvňujú centrálny nervový systém.Kakao tiež obsahuje vysoké množstvo teobromínu a zanedbateľné množstvo kofeínu. Theobromín tvorí 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrálny nervový systém, uvoľňuje svalstvo a rozširuje cievy, vďaka čomu napomáha znižovaniu krvného tlaku. Má asi ¼ stimulačné sily jeho príbuznej molekuly kofeínu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeínu sa rôznia, ale všeobecne panuje zhoda, že ho obsahuje veľmi málo. Dokonca však existujú výskumy preukazujúce, že pražené kakaové bôby vo varenej vode vyvolávajú efekt podobný šálke čiernej kávy - vzrušenie nervového systému a krvného obehu, demonštrované zrýchleným tepom -, kdežto surové nepražené kakao žiadny podobný účinok nevykazuje. Čokoláda zapadla do škatuľky, zlých a nezdravých potravín ', slabostí, ktoré by sme si mali odriekať. Vedie k nadváhe, alergiám a spôsobuje akné. To všetko je pravdou však len v prípade masovo produkovaných čokolád vyrobených z praženého a inak prepracovaného kakaa s prídavkom cukru, mlieka, stužených tukov a aditív. Čierna čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je viac než pravdepodobné že alergie a akné sú dôsledkom skôr obsahu mlieka, respektíve mliečnych derivátov a ďalších lahôdok v čokoláde obsiahnutých, pretože konzumácia surového kakaa žiadne takéto problémy nespôsobuje.Nepražené čisté kakao je skutočnou ambróziou, pokrmom bohov. Uchováva všetky výživné látky v neskazenej podobe, neznehodnotené tepelnou úpravou ani iným prepracovaním. Je to tá najčokoládovejšia čokoláda na svete s neodolateľnou horkou chuťou.
Najlepšou cestou ako využiť výživných hodnôt kakaa, a že ich nie je málo, je konzumovať ho v tej najčistejšej podobe ako ho vytvorila Matička Príroda, v podobe nepražených kakaových bôbov.Kakao sa radí medzi tzv, superfoods '. Obsahuje približne 300 chemicky identifikovateľných látok, čo z neho robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty. Kakao obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je najmä primárnym zdrojom horčíka a organickej síry v prírode, pričom práve horčík je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej strave, vedúcej k prílišnému výskytu srdcových chorôb. Podľa vedeckých výskumov je tiež kakao najbohatšou plodinou na antioxidanty, obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je 2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj. Je to tiež 20x viac než v praženom štandardnom kakaovom prášku dostupnom na trhu. Antioxidanty v surovom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebateľné pre ľudský organizmus.Kakao, respektíve čokoláda, má na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky, často je spájaná s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iného anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamín. Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia - ananda napríklad znamená v sánskrte blaženosť. Arginín je považovaný za prírodné viagru. Tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúcim mimo iného nálady a pocity. Fenyletylamín, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a šťastia, je endogénny amfetamín. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylalanín a je tiež prítomný v kakau. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopamínu, ďalšieho neurotransmiteru ktorá má vplyv na nálady, k zvýšenej sekrécii tejto látky dochádza napríklad pri orgazme. Vďaka týmto chemickým látkam je nepražené kakao skutočným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti, vrátane ľahkých afrodiziakálne účinky. S tým súvisí známa tradícia obdarovávania sa čokoládovými maškrty medzi milencami. To všetko v prípade surového kakaa v ďaleko väčšej miere než u bežnej čokolády z praženého kakaa. Kakao v sebe navyše skrýva MAO inhibítory (Monoamin Oxidase Inhibítory), ktoré spomaľujú odbúravanie andamidov a ďalších neurotransmiterov, zaisťujúce tým ich zotrvanie v krvnom obehu, a tak umožňujú dlhšie trvanie príjemnej nálady. Všetky tieto látky spoločne s horčíkom a vitamíny radu B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu, priaznivo ovplyvňujú centrálny nervový systém.Kakao tiež obsahuje vysoké množstvo teobromínu a zanedbateľné množstvo kofeínu. Theobromín tvorí 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrálny nervový systém, uvoľňuje svalstvo a rozširuje cievy, vďaka čomu napomáha znižovaniu krvného tlaku. Má asi ¼ stimulačné sily jeho príbuznej molekuly kofeínu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeínu sa rôznia, ale všeobecne panuje zhoda, že ho obsahuje veľmi málo. Dokonca však existujú výskumy preukazujúce, že pražené kakaové bôby vo varenej vode vyvolávajú efekt podobný šálke čiernej kávy - vzrušenie nervového systému a krvného obehu, demonštrované zrýchleným tepom -, kdežto surové nepražené kakao žiadny podobný účinok nevykazuje. Čokoláda zapadla do škatuľky, zlých a nezdravých potravín ', slabostí, ktoré by sme si mali odriekať. Vedie k nadváhe, alergiám a spôsobuje akné. To všetko je pravdou však len v prípade masovo produkovaných čokolád vyrobených z praženého a inak prepracovaného kakaa s prídavkom cukru, mlieka, stužených tukov a aditív. Čierna čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je viac než pravdepodobné že alergie a akné sú dôsledkom skôr obsahu mlieka, respektíve mliečnych derivátov a ďalších lahôdok v čokoláde obsiahnutých, pretože konzumácia surového kakaa žiadne takéto problémy nespôsobuje.Nepražené čisté kakao je skutočnou ambróziou, pokrmom bohov. Uchováva všetky výživné látky v neskazenej podobe, neznehodnotené tepelnou úpravou ani iným prepracovaním. Je to tá najčokoládovejšia čokoláda na svete s neodolateľnou horkou chuťou.
Tovar zaradený v kategóriách