E-shop

Posilnite organizmus na ďalší rok našimi bylinkami. Detoxikujte po zime!!. Naše bylinky sú pre Vás tá správna voľba! Vždy čerstvé, vždy skladom.

NOVÉ BALENIE Peruánskych bylín (balenie do sáčkov typu "DOYPACK" je už dávno prekonané).



ZAUJÍMAVÉ ČLÁNKY / Prírodné oleje

PRÍRODNÉ OLEJE - pomocníci v kuchyni aj v kozmetike PALMOVÝ OLEJ Palmový olej sa získava z palmy olejnej rastúci v západnej Afrike. Dnes sa hojne pestuje v Malajzii a Indonézii. Samotný olej sa získava z dužiny plodu tejto palmy, z ktorej sa lisuje. Obsahuje veľké množstvo karoténov, a preto je jeho farba oranžová. Svoju farbou a obsahom karoténov sa Palmový olej líši od ostatných olejov. Vďaka svojmu vysokému bodu varu (min 250 ° C) sa palmový olej nepřepaluje a nedochádza k uvoľňovaniu nepríjemného zápachu. Je to olej, ktorý nielen dobre chutí, ale je aj veľmi prospešný pre zdravie. Jednou z obrovských výhod varenia je to, že aj po zahriatí nestráca zdraviu prospešné prírodné látky. Palmový olej je bohatým zdrojom prírodných karotenoidov. Palmový olej je tuhého stavu, a preto pre niektoré aplikácie nevyžaduje rozpustenie. Prítomnosť nasýtených mastných kyselín v oleji zvyšuje jeho bod topenia a spôsobuje tak jeho tuhnutie pri izbových teplotách. Vzhľadom k vyššiemu obsahu nasýtených mastných kyselín, ktoré sú typické pre všetky druhy palmového oleja má tento olej tendenciu tuhnúť pri nižších teplotách. Toto tuhnutie sa prejavuje zákalom pri teplote okolo 20 ° C a kryštalizáciou pod touto teplotou. Tento zákal nie je na závadu. Je prejavom zloženia a fyzikálnych vlastností palmového oleja a zároveň daňou za jeho vysoké nutričné vlastnosti. Zákal mizne po zahriatí oleja. Palmový olej sa hojne využíva v potravinárskom priemysle, ale ten kozmetický mu nezostáva nič dlžný. Obsahuje veľké množstvo cenných látok (jedna polievková lyžica vám môže poskytnúť dennú dávku nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E) - napr karotén. Používa sa hlavne do prípravkov, ktoré pomáhajú starať o krásnu pleť - do pleťových krémov, masiek, regeneračných olejov, môže byť aj súčasťou prísad do kúpeľa, opaľovacích krémov alebo krémov po opaľovaní. Palmový olej pomáha pokožku chrániť a posilňovať, zároveň ju aj regeneruje a pôsobením proti voľným radikálom spomaľuje proces starnutia. Je vhodný aj pre problematickú, suchú a citlivú pleť. Doprajte si teda príjemné ošetrenie, uvoľnite sa a urobte pre seba niečo dobré. Vďaka vysokému obsahu tzv nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať a odbúravať tzv zlý cholesterol. Pomáha tak znižovať riziko srdcového ochorenia (arteriosklerózy, srdcového infarktu a pod), obsahuje aj rad ďalších cenných látok. Môže tak pomáhať znižovať počet voľných radikálov v tele a spomaľovať tak starnutie. Je skrátka dobrým pomocníkom, ktorý vám pomôže navodiť pocit sviežosti. Kokosový olej Kokos patrí medzi najstaršie rastliny sveta. K rastu potrebujú kokosové palmy teplo a dostatočnú vlhkosť, preto sa s nimi stretneme skôr v trópoch, kde je pravidelný dážď. Nevadí im ani slaná pôda, takže ideálne podmienky im poskytuje morské pobrežie. Tekutina, ktorá sa nachádza vo vnútri orecha sa nazýva kokosová voda, nejedná sa teda o kokosové mlieko. Kokosová voda vzniká filtrovaním dažďovej vody cez škrupinu orecha. Obsahuje veľké množstvo draslíka, vitamínu C a okrem vitamínu B6 a B12 aj všetky ostatné "béčka". Kokos sám o sebe nám môže poskytnúť nezanedbateľnú dávku vápnika, nasýtených tukov a vlákniny. Kokosový olej lisovaný za studena je najprirodzenejším hydratačným balzamom pre pokožku, nechty aj vlasy. Tento čisto prírodný produkt nezanecháva mastný film a má vysoký obsah prírodných antioxidantov. Vitamíny A, C a E zabraňujú starnutiu pokožky, ktoré spôsobuje napríklad aj slnečné žiarenie, upokojí podráždenú pokožku, a to kedykoľvek, najmä po slnení.
Zaujímavosťou je, že tuhne pri teplote 26 C - čím sa spozná jeho panenská čistota. Olej stačí rozotrieť po celom tele, vrátane tváre, prstov a nechtových lôžok. Veľmi rýchlo sa vstrebáva a tým prináša značnú úľavu. Jasmínová OLEJ - jazmín zahŕňa veľa poddruhov vždyzelených krov a popínavých rastlín. Pestuje sa najmä v Číne, Stredomoria a severnej Afrike, kde sa využíva ako tradičné aromatická zložka mydiel, parfumov a toaletných potrieb. Najväčším svetovým producentom jazmínového oleja je Egypt. Použitie jazmínového oleja: - jazmín pôsobí predovšetkým na emočnú stránku človeka a má preto neoceniteľné hodnotu v prípade psychologických a psychosomatických problémov. Pôsobí ako nervové sedatívum, ale súčasne aj výrazne povzbudzuje. Vyvoláva priamo euforické pocity optimizmu av človeku zvyšuje sebadôveru.
Výborne sa osvedčuje najmä pri stavoch depresie, apatie a ľahostajnosti. Vo zmyslové oblasti môže znova prebudiť vášeň a lásku, v mentálnej rovine má schopnosť obnovovať tvorivé schopnosti mozgu, prehĺbiť intuíciu a schopnosť vytvárať originálne myšlienky. Jazmín je so svojimi euforickými a zmyslovými vlastnosťami prínosný pri všetkých druhoch depresií vyplývajúcich z podvedomých zábran. Dôležité je však vždy dodržiavať optimálne dávkovanie! Pri predávkovaní stráca účinnosť, v niektorých prípadoch môže spôsobiť dokonca opačnej účinky.Má výrazný vplyv na ženské rozmnožovacie orgány. Zmierňuje kŕče maternice a menštruačné kŕče. Pomáha pri pôrode, kde uľavuje od bolestí. Podporuje aj tvorbu mlieka, takže najmä masáže pred pôrodom a po ňom sú neoceniteľné. Vďaka pôsobeniu na emócie je niekedy veľmi účinný pri liečbe impotencie a frigidity.
Pôsobí tiež na dýchací systém, uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje dýchavičnosť a chrapot. Je považovaný za jedinečné kosmetikum. Je vhodný pre všetky typy pleti, najmä pre suchú a citlivú. Tonizuje. Výborne sa osvedčuje tiež pri červenanie a svrbenie. MANDLOVÝ OLEJ Čistý za studena lisovaný mandľový olej zo sladkých mandlí. Je vynikajúci pre prípravu šalátov, dresingov, omáčok a majonéz. Možno ho použiť aj na masáže a starostlivosť o telo. Veľmi rýchlo a dobre sa vstrebáva, nezanecháva pocit mastnoty. Svojou kvalitou sa stal najpoužívanejším masážnym olejom v aromaterapii. Hodí sa aj pre detskú pokožku. Je dobre znášaný všetkými druhmi pleti (ekzém, akné, podráždená pokožka, ale i spáleniny od slnka). Zvlášť vhodný je pre suchú až popraskanú, olupující sa pokožku. Použitie mandľového oleja: - je dobrým masážnym olejom najmä na natiahnuté svaly a väzy, - hojí popáleniny na koži, opuchy, ošetruje hrubú, popraskanú a suchú kožu - ekzémy a akné. - Olej sa používa pri masážach posilňujúcich nervy - ako vlasové tonikum pôsobí nielen na pokožku hlavy a lupiny, ale je tiež výborný pre mozog - zlepšuje pamäť, inteligenciu a rýchle uvažovanie V kuchyni sa mandľový olej používa najmä na prípravu šalátu, dresingov a pre zjemňovaní jedál . Keďže je veľa sýty, dáva sa ho v porovnaní s inými olejmi menšie množstvo. Ako nervové tonikum pre dobrý spánok. Mandľový olej dodáva pokožke hebkosť, mierni podráždenie a chráni ju pred škodlivými vplyvmi. Veľmi sa hodí pre citlivú, svrbiace a olupující sa pokožku. Pomáha pri popáleninách, akné a ekzémoch. Obsahuje množstvo vitamínov, hlavne A, E, F, draslík, vápnik a horčík.


MjgzMTJiY