ZAUJÍMAVÉ ČLÁNKY / Stévia v kozmetike
Stévia v kozmetike
Stévia rebaudiana, Bertoni je rastlina, ktorej vlasťou sú dažďové pralesy v južnej Amerike. V súčasnej dobe sa pestuje najmä pre sladké zlúčeniny - steviozidy (diterpénové glykozidy), ktoré sú vynikajúcim nekalorickým sladidlom pre diabetikov a ľudí obéznych.
V poslednom čase sa na slovenskom trhu objavili výrobky, ktoré obsahujú extrakt z listov stévie doplnený extraktom z kvetom chryzantémy (SunRider) a alebo roztok jedného zo steviozidov rebaudiozidu A (Sladký polibek), ktorý sa propaguje ako ústna voda.
Na internete sa našli aj ďalšie výrobky, ktoré obsahujú extrakt z listov stévie ako Skincare - prostriedok na ochranu kože, Cream of Coco Hair - krém na vlasy a Body Shampoo - telový šampón. Vyrábajú sa tiež rôzne druhy mydiel s extraktom z listov stévie, alebo s niektorými steviozidmi.
Listy stévie okrem steviozidov obsahujú aj rad ďalších zlúčenín, ktoré dávajú tejto rastline unikátne liečebno-profylaktické vlastnosti. Sú to flavonoidy, vodorozpustné chlorofyly a xantofyly, oxiškoricová kyselina, neutrálne vodorozpustné oligosacharidy, voľné uhľohydráty, 17 amínokyselín, (z toho 8 esenciálnych), vitamíny O, E, K, P, A, C, beta-karotén (provitamín A), tiamín (vitamín B), riboflavín, saponíny, proteín, vlákninu, triesloviny, 53 rôznych éterických olejov, anorganické prvky ako fosfor, vápnik, železo, horčík, chróm, kobalt, selén, kremík atď.
Zistilo sa, že extrakt z listov zvyšuje imunitu a z tela vyplavuje rádionuklidy. Preto v Japonsku po zhodení atómovej bomby Američanmi bola stévia zaregistrovaná ako prostriedok na ochranu národa a bolo zakázané ju vyvážať. Stévia bola v Japonsku zaregistrovaná v r. 1973. Listy stévie sa použili tiež ku sladenie čaju robotníkom, ktorí pracovali na likvidácii následkov výbuchu a atómovej elektrárni v Černobyle.
V súčasnej dobe sa listy stévie a extrakt z listov v širokej miere používa v potravinárstve, a farmácii. V poslednom čase sa značne rozšírilo využitie vlastností listov stévie a extraktu aj v kozmetike.
Výskumné práce z oblasti medicíny ukázali, že listy stévie (tmavý extrakt) má liečebne - profilaktický účinok napr. pri ateroskleróze, pretučnelosti, pri žalúdočných a črevných chorobách, zabraňuje hypo- a -hyperglykemickým stavom, normalizuje činnosť fermentov a organizme, ktoré potom normalizujú látkovú výmenu a znižuje koncentráciu cukru v krvi. Extrakt je výborný antioxidant - viaže voľné radikály, neutralizuje ich pôsobenie, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, spevňuje bunky a obnovuje ich elasticitu. Zistil sa tiež vplyv steviozidov na činnosť pečene, na zlepšenie trávenia, bránia vytváraniu žalúdočných vredov, zvyšujú imunitu, zlepšujú spánok a činnosť mozgu.
Výskum zistil, že stévia a steviozidy sú pre ľudské zdravie úplne neškodné, nemajú mutagénne ani karcinogénne pôsobenie.
Vodný extrakt listov stévie je vynikajúcim prostriedkom pre ošetrovanie kože, ničí baktérie, ktoré vyvolávajú zápaly tukových žliaz a tvorbu akné. Pleťová maska vodným roztokom zmäkčuje kožu, robí ju pružnou, zastavuje vznik vrások a znižuje možnosť výskytu rôznych zápalov. Extrakt má antibakteriálne pôsobenie. V ľudovej medicíne miestni indiáni v Brazílii a v Paraguaji ju používajú pri liečení rán, žalúdočných vredov, pri zápale ďasien, karies zubov atď. Extrakt z listov sa používa ako prídavok do zubných pást, ústnej vody, ako kozmetický prípravok pri ošetrení kože tváre má omladzujúce.
V oblasti kozmetike sa extrakt z listov sa používa ako prídavok do zubných pást, do ústnej vody, ako prípravok na ošetrenie kože tváre (má omladzujúce, tonizujúce a zmäkčujúce komponenty, vyrovnáva vrásky). Používa sa tiež pri chorobách kože - ekzémoch, dermatitoch, hojení drobných jaziev a pod.
Koncentrát z listov sa používa aj pri výrobe mydla a vlasových šampónov. Pri používaní týchto prostriedkov sa spomaľuje proces šedivenia, vlasom ostáva ich pôvodné sfarbenie, eliminuje sa tvorba šupín, zlepšuje sa stav kože a lesk vlasov. Koncentrovaný extrakt sa môže pridávať priamo do už hotového tekutého mydla, alebo šampónu. Pri umývaní vlasov sa odporúča napred vlasy umyť bežným šampónom, pri druhom umývaní šampónom sa pridá koncentrát steviozidov, vlasy sa omyjú, šampón sa nechá pôsobiť niekoľko minút. Po uplynutí tejto doby sa vlasy môžu umyť. Do pokožky vlasov sa môže vtierať aj vodný extrakt,. Nechá sa vyschnúť 10-20 minút pôsobiť a potom umyť teplou vodou bez mydla.
Kvapku extraktu sa môže použiť priamo na ľubovoľné miesto poškodenej kože - pukliny, rezné ranky, alebo boľavé miesto. Extrakt sa používa aj v prípade výskytu seborey, na popráskané pery alebo boľačky na ústach, na liečenie rôznych zápalov kože a ekzémov. Niekoľko kvapiek extraktu ak sú nanesené na porezané poškodené miesto alebo ranu tie sa rýchlejšie hoja. Sú údaje aj o tom, že pri sústavnom používaní extraktu sa liečia žalúdočné vredy, pri čom nevznikajú jazvy. Pri kusnutí hmyzom (žihadlom) a po natretí miesta roztokom už po 30-40 sekundách cítiť úľavu. Roztok sa ľahko zmyuje teplou vodou v prípade potreby aj mydlom.
Zistilo sa, že extrakt z listov potláča rast Streptococcus mutans, Protens vulgaric, Prendomonas caruzinosa a iných mikroorganizmov.
Listy Stévia a extrakt z listov už stovky rokov používajú miestni indiáni bez vedľajších negatívnych účinkov. Indiáni v Paraguaji používajú listy stévie pri odstránení z organizmu cudzopasných červov. Vedci, ktorí sledovali pôsobenie steviozidov na ľudský organizmus nezistili žiadne negatívne vplyvy.
Stévia na Slovensku sa začala sledovať už v 90-tych rokoch minulého storočia. Zistilo sa, že v našich podmienkach na poli vymŕza. Je ju ale možné pestovať v ohrievanom fóliovníku a skleníku. Vyvinul sa aj metodický postup extrakcie listov stévie a čistenie získaného extraktu od zápachu sena. Získaný extrakt sa v r. 2007 zaregistroval ako kozmetický prípravok pod názvom STEVIANA.
Potravinová komisia EÚ však steviozidy ako nekalorické sladidlo doteraz nezaregistrovala a dôvodí tým, že vplyv steviozidov na človeka ešte nebol doteraz dôkladne preskúmaný. Komisiu nepresvedčilo a to, že indiáni stéviu používajú už stovky rokov ba ani dôkladný vedecký výskum, ktorý sa vykonal v Japonsku.
K negatívnemu záveru komisia EÚ prišla v r. 1997. Doteraz - za 10 rokov - sa však nedokázala škodlivosť steviozidov pre človeka. To zvádza k myšlienke, že sa jedná o „konkurenčný boj".
Napriek zákazu EÚ stévia a extrakt z listov sa už ponúka na všetkých internetových stránkach Európskych štátov. Na Slovensku bola stévia zaregistrovaná už v r. 1995, t. j. pred zákazom EÚ to znamená, že by sme ju mohli používať ako nekalorické sladidlo, ale príliš servilní zástupcovia Ministerstva zdravotníctva ju opätovne registrovať nechcú.
Autor: Ing. Alexander Čumakov DrSc.