S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
logo    ZDRAVÝ OBCHOD    Pre Vaše zdravie, na Váš stol 

HERBÁR RASTLÍN / Stévia cukrová

P O P I S : Viacročná rastlina s koreňovým systémom rozloženým plytko pod povrchom pôdy. Stonka dosahuje výšku 0,2 - 1 m, rozvetvuje sa. Koreňový systém so spiacimi púčikmi ľahko vysychá z dôvodu plytkého zakoreňovania. V mladosti sú stonky a listy husto ochlpené, neskôr je ochlpenie redšie. Listy sú protistojné, svetlo až tmavo zelené, s čepeľou až 80 mm dlhou a až 35 mm širokou, obvajčitou a v hornej časti výrazne vrúbkovanou. Úbory sú rozložené v koncovej časti stonky a vetví a tvorí ich 3-5 obojpohlavných kvetov, drobných, bielych až naružovelých a rúrkovitých. Plodom je drobná, tmavo hnedá, ochlpená nažka, ukončená páperistým chocholcom. Hmotnosť tisíc semien je 0,3 až 0,4 g. Semená rýchlo strácajú klíčivosť, ktorá je pomerne nízka 40 až 60%. Klíčivá schopnosť semien trvá 6 až 8 mesiacov.
Rastlina pochádza z hraničnej oblasti medzi Paraguajou a Brazíliou, kde je rozšírená v nadmorskej výške od 200 do 600 metrov, často na blate alebo brehoch vodných tokov, ale tiež v trávnatej pampe na tufoch. Je jednou zo 150 druhov rodu Stevia, ovšem iba tento druh obsahuje sladké šťavy.
V súčastnosti sa hojne pestuje v Japonsku, v USA, v Rusku, v Bulharsku, v SRN, ale aj na Slovensku v okolí Starej Ďaly. Vo vinohradníckych oblastiach, napr. na Morave, je možné stéviu pestovať ako tradičnú papriku, so zberom vňate v dvoch zberoch a výnosom okolo 4 t suchej hmoty z ha, a to pri obsahu až 10% steviosidu.

P E S T O V A N I E  : Nároky na prostredie a rajonizácia pestovania

Teplomilná rastlina, náročná na vodný režim. V mieste pôvodného rozšírenia (Paraguai, Brazília) rastie v oblastiach s ročným úhrnom zrážok 1000 mm v nadmorskej výške 200 až 600 m. Klíči pri teplote 20 stupňov C, prevažne na svetle. Pri teplote 8 stupňov C zastavuje rast nadzemnej fytomasy. Na Slovensku má najvhodnejšie podmienky v hlinito-piesočnatých pôdach s regulovaným obsahom humusových látok a nízkym obsahom živín, s pH 4,5-6,5, na nivných a čiastočne zamokrených pôdach, okrajoch močarísk. Stévia má menšie nároky na svetlo - je fotoperiodicky krátkodenná. V podmienkach krátkeho dňa s vyššími teplotami kvitne a poskytuje vyššiu úrodu listov so zvýšeným obsahom účinných látok. V podmienkach dlhého dňa nekvitne.

Technológia pestovania

Možnosti pestovania stévie na Slovensku sa skúmajú od roku 1991. Hlavnými problémami introdukcie z pôvodných miest rozšírenia do pestovateľských plôch strednej Európy sú veľmi nízka klíčivosť prirodzene opelených semien a neschopnosť prezimovať. V podmienkach Slovenska sa môže sa môže stévia pestovať ako jednoročná, alebo ako trváca v chránených priestoroch (skleník, temperovaný fóliovník). Najvhodnejšie je zakladanie maloplošných porastov výsadbou predpestovaných priesad so zakoreňených vrcholových odrezkov materskej rastliny alebo z meristematických pletív. Potrebné množstvo priesad (800 až 1600 ks na 100 m štvorcových) sa na produkčnú plochu vysádza po uplynutí nebezpečenstva jarných mrazov. Vysadené priesady je nutné pravidelne zavlažovať. Maximum pôdnej vlahy kulminuje v júli až v auguste (200 mm zrážok).

Z B E R A N Á    Č A S Ť :

Stéviová vňať - Herba stevii

Vňať sa zbiera v našich podmienkach zrezávaním cca 50 mm nad povrchom pôdy pred príchodom mrazov. Suší sa v malých vrstvách na tienistom a vzdušnom mieste. Pri použití umelého sušenia nesmie teplota presiahnúť 40 stupňov C. Pomer zosušenia je 5:1. Úroda suchých listov je 1,0 - 2,0 t na hektár.

Stéviový list - Folium steviae rebaudianae

Častejšie sa zbiera iba samostatný list, ktorý sa po usušení vňate zdrhuje.

O B S A H O V É    L Á T K Y : Najdôležitejšími obsahovými látkami rastliny sú diterpenoidné glykozidy - steviosid (5,5 až 12,0% - hlavná účinná látka) s aglykónmi steviol, a izosteviol. Ďalej obsahuje rebaudozid C (dulkozid B), rebaudozid A, B, D, E, dulkozid A, steviolbizid, triterpény, labdánové diterpény, flavonoidy quercetin, avicularin a guayaverin), triesloviony a steroly. Prítomné sú i organické kyseliny - kávová a chlorogenová, deriváty kumarínu scopoletin a umebellipheron.
Extrakt získaný z drogy označovaný ako celkový
steviozid (biely, kryštalický hygroskopický prášok) s hranicou sladivosti 0,002% je 140 až 300 krát sladší ako sacharóza (repný cukor), je netoxický, s minimálnou kalorickou hodnotou, má konzervačný účinok, pri tepelnej úprave netmavne a nepodlieha fermentácii.

Ú Č I N N O S Ť : Hlavné využitie drogy je potravinárske, pretože ústredné účinné látky sa prakticky nevstrebávajú a ľudský organizmus sa k nim chová inertne. Je preto vhodným sladidlom pre osoby s cukrovkou.
Známe je však aj liečivé využitie drogy, ktorá vykazuje pri vnútornom a vonkajšom užívaní silný fytoncídny (antibakteriálny) účinok, takže je možné drogu využiť aj k príprave kloktadla, k liečbe nehojacích sa rán, vrátane bércových vredov.  Má inhibičný účinok na niektoré kmene baktérii spôsobujúcich zubný kaz. Pôsobí tiež močopudne.
Pre svoju vysokú mieru sladivosti a veľmi nízku kalorickú hodnotu sa používa ako prírodné sladidlo vhodné pre ľudí s nadmernou hmotnosťou, pri výrobe nízkokalorických nealkoholických nápojov a potravín.

P O U Ž I T I E :

VŇAŤ:

ZÁPAR: Pripravuje sa bežným spôsobom.

MOŽNOSTI KOMBINÁCIE S INÝMI DROGAMI:

Drogu je možné podávať samostatne, ako aj v najrôznejších kombináciach čajových zmesí. Zvlášť vhodná je kombinácia v čajových zmesiach s nepríjemnou chuťou, kde sa dajú drogou vylepšiť chuťové vlastnosti. Napríklad prostriedky zo semien ginka dvojlaločného sú pre deti veľmi prospešné, ale chuťovo odporné.

ŠPECIALITY:

Antimikrobiálne účinky vyniknú predovšetkým v kombinácii s repíkom, tymiánom šalviou a listom pravého čajovníku.

POUŽITIE V HOMEOPATII:

V homeopatii sa droga nepoužíva.


ZDk4N2VjN