S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
logo    ZDRAVÝ OBCHOD    Pre Vaše zdravie, na Váš stol 

HERBÁR RASTLÍN / Yacon

Domovom Yakonu sú východné svahy Ánd od Kolumbie až po severnú Argentínu. Je veľmi dobre prispôsobená sezónnym cyklom sucha či chladu. Vyskytuje sa vo výškach od 900-2700 mnm (Andy). Bylina je veľmi citlivá na mráz. Je jednoročná alebo viacročná okopanín. Dosahuje výšky 2m, listy sú pokryté páperím, kvety sú malé, nenápadné, žltej farby. Dužina obsahuje veľké množstvo vody, je slabo žltkastá a veľmi krehká, sa slabo živicovú chuťou.

Yacon sa podieľa na znižovaní hladiny cukru v krvi
- Priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru
- Môže prispievať k zníženiu rizika problémov spojených s obehovým ústrojenstva

Yakon sa používa aj ako doplnkový prostriedok pri redukčných diétach. Vysokým obsahom vápnika je vhodným prostriedkom na odstraňovanie kĺbových problémoch.

Obsahové látky:
Hľuzy obsahujú polysacharid inulín, ktorý sa v hľuzách počas skladovania enzymaticky štiepi na fruktózu a glukózu. Významný je obsah polyfenolov. Nezanedbateľný je aj obsah vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje polyfenoly, vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, sodík, vitamíny B1, B2, C.Oligosacharidy a fruktany aktivujú bifidobaktérie a potláčajú hnilobné procesy v črevách. Yakon je vhodný podávať aj ako súčasť zeleninových šalátov. Yakon má výrazný imunoregulačných vlastnosti (reguluje obranyschopnosť organizmu).

Hľuzy yakonu sú bohatým zdrojom fruktooligosacharidov, preto chutia sladko. Oligosacharidy, na rozdiel od jednoduchších cukrov nevie ľudský organizmus využiť, nezvyšujú teda hladinu krvného cukru, preto je jakon vynikajúcou potravinou pre redukčnú diétu aj pre diabetikov. Oligosacharidy sú významným probiotikom, aktivujú bifidobaktérie, potláčajú hnilobné procesy a tvorbu toxínov v črevách a pomáhajú upravovať črevnú mikroflóru. Tým dochádza k zníženiu cholesterolu, úprave krvného tlaku ak zlepšeniu vstrebávania vitamínov a minerálov.

Jakon obsahuje aj polyfenoly, podobne ako napr, červené víno.

Výskumy ukázali, že konzumácia polyfenolov je účinnou prevenciou civilizačných chorôb a dokonca spomaľuje i starnutie.
Yakonové hľuzy sú tiež zdrojom antioxidantov, draslíka, vápnika, horčíka a mnohých ďalších, pre ľudské zdravie dôležitých stopových prvkov.


MDhkOTAy