S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
logo    ZDRAVÝ OBCHOD    Pre Vaše zdravie, na Váš stol 

HERBÁR RASTLÍN / Artyčok, Alcachofa

Latinský názov Cynara scolymus L.

Bylina pochádza pravdepodobne z Malej Ázie. Už pred 2500 rokmi ju pestovali v Egypte. V 16. storočia bol cenený v Anglicku a Francúzsku, v Čechách známy už v 16. - 17. storočia. Medzi hlavné esportéry patrí Grécko, Portugalsko a Izrael.

Je rozšírená po celom svete, kde sa pestuje ako zimná alebo celoročné bylina. Ide o vytrvalú, až 1,5 m vysokú bylinu. Alcachofa (artičoky) tvorí mohutná kvetné puky, zložená s veľkých dužinatých listeňov a dužinatého lôžka. Nerastie divo. Artičok je veľmi zdravá a výživná bylina, z ktorej sa však konzumuje len zdužinatelé lôžko spiaceho kvetu. Chuť má mierne horkastú. Kvitne modro v júli a auguste.


V domorodé fytotereapii používali byliny kvôli pozitívnym vplyvom na organizmus a to predovšetkým z týchto dôvodov:

- Stará sa o zdravé vylievanie žlče (pomáhajú pri zápaloch žlčníka a žlčových ciest)
- Priaznivo pôsobí na žlčník a žlčníkové problémy
- Môže priaznivo ovplyvniť odstraňovanie žlčových kamienkov
- Môže mať pozitívny vplyv pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi
- Môže priaznivo pôsobiť proti opuchom tkanív
- Môže přízvině ovplyvňovať hladinu cukru v krvi a napomáha proti stareckej cukrovke
- Pozitívne sa môže podieľať na odstraňovaní porúch zažívania
- Pozitivne ovplyvňuje obehový systém a kĺbové ťažkosti
- Podieľa sa pri predchádzaní ukladanie cholesterolu v cievach


Za svoj veľký význam vďačí artičoky predovšetkým hlavné obsahové účinnej látke - cynarin. Táto mimoriadne biologicky aktívna látka omladzuje bunky, pomáha chrániť pečeň a najmä podnecuje vylievanie žlče z pečene do dvanástnika, povzbudzuje trávenie tukov.

Artičoky sú bohaté na vitamíny (karotény, vitamíny skupiny B, vitamín C), železo, horčík, zinok, draslík a vápnik. Artičok obsahuje telu veľmi prospešné steroly. bioflavonoidy, ktoré chránia náš organizmus proti účinkom škodlivých voľných radikálov. V artičokov zeleninovom nájdeme provitamín A, vitamín C, kyselinu listovú. Artičok je ľahko stráviteľná zelenina a dobre ju znášajú zdraví aj chorí ľudia.

Artičok patrí k najlepším léčivkam na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačné činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Môže pozitívne ovplyvňovať znižovanie hladiny krvného cukru a je vhodným doplnkovým prostriedkom pri problémoch diabetes.

Jedinou kontraindikáciou môže byť ťažká porucha obličiek, inak žiadne vedľajšie účinky nie sú známe.


Recept pre zdravie:
Artyčokový predjedlo 2-4 artičoky, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ, domáce majonéza (Artičoky umyjeme, odrežeme stonky, vložíme kolmo do hrnca s vriacou osolenou vodou, pridáme citrónovú šťavu. Varíme asi 30 minút. Potom vyberieme dierovanou naberačkou z vody a necháme odkvapkať . Podávame s tatárskou omáčkou, prípadne s niekoľkými krajčeky bagety. Artičoky sa dajú jesť teplé alebo studené.

Zdroj: wikipedia.org, www.peruviannature.com


NGE5YzVmZj