7 Year Old Ripe Puer Tea 357g
7-ročný starý vyzretý Puer koláč 357g
7- ročný tmavý puer vysokej kvality. Tmavo červenohnedý nálev zemitej, ale plnej chuti. Vhodný na pitie ihneď.
Obsah: 357g
Pôvod: Čína
Pchu-er si, pchu-er čcha, tiež Puerh, je označenie pre tmavý čaj (hei cha, Chej čcha) pestovaný v čínskej provincii Yunnan. Pchu-er sa vyrába, až na pár výnimiek, z jedného druhu čajového kríka, tá-jie, v doslovnom preklade názov znamená "veľký list" a spracováva sa použitím dodatočnej fermentácie (kvasenie) čaju.
vlastnosti:
tmavý Pchu-er sa vyznačuje predovšetkým tmavšou farbou než normálny čierny (červený) čaj. Pri dlhšom lúhovaní dostáva temnú, úplne nepriehľadnú farbu, ľahko pripomínajúcu farbu čiernej kávy, avšak u nižších a ochudobených tried je okamžite tmavá.
Chuť pchu-eru je veľmi pestrá a veľmi záleží na spôsobe prípravy a kvalite čaju. Všeobecne platí, že čím starší, tým jemnejšia chuť, a naopak čím dlhšia doba lúhovania, tým hrubšie a zemitejšia chuť.
Vôňa kvalitného tmavého pchu-eru je veľmi špecifická, sladkastá, kdežto u nekvalitných sort, kde sa nižšie uvedený proces wo-dui zanedbáva a skracuje, býva hrubá a zemitá.
Svetlý pchu-er býva v prvých rokoch štipľavý ažagresívny, a časom sa uhladzuje, tmavý pchu-er vznikol ako náhrada dlho zrejúcich svetlých, pôvodných, Mao ce-Tonkový kultúrne revolúciou zničených čajov.
typy zberov
Čchun-ťien (jarné závitky) - Čaj zozbieraný v polovici apríla, lístky sa vyznačujú bielym páperím.
Er-šuej (druhá úroda) - Čaj zozbieraný medzi júlom a augustom. Slúži na výrobu lisovaných čajov
Ku-chua (zrnkový kvet) - Čaj zozbieraný v septembri a októbri. Slúži na výrobu tabuľkového čaju.
Príprava
Pchu-er je jeden z najrozmanitejších typov čaju. Pripravuje sa rôznymi spôsobmi.
Jednonálevový pchu-er:
Na pol litra horúcej vody (90 ° C) sa použije jedna až päť lyžičiek čaju. Lúhuje sa cca. 10 minút. Čím viac čaju a čím dlhšie trvá lúhovania, tým viac chuti sa z čaju uvoľní. Pre dosiahnutie lepšej chuti je vhodnejšie skôr pridávať čaj ako predlžovať dobu lúhovania.
Varený pchu-er:
Rovnaké množstvo čaju ako u jednonálevového, ale lístky sa povaria vo vriacej vode. Výsledkom je trpká temná tekutina s vysokým obsahom kofeínu.
Všetky tieto druhy príprav sú určené len pre nejstandardnější pchu-ery, a to iba šu (tmavý). Každý lepší pchu-er sa hodí na prípravu gong fu cha (malé množstvo vody 100-200 ml, veľmi krátke zalieva, 100 C, veľké množstvo čaju)
Zdroj: Wikipedia.org