S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
logo    ZDRAVÝ OBCHOD    Pre Vaše zdravie, na Váš stol 

» Pestovanie čaju

Pestovanie čaju

Čajovník (Camellia sinensis) sa pestuje v tropických až subtropických plantážach v nadmorskej výške až do 2100 m nad morom. V čím väčšej výške sa pestuje, tým menší je ker a úroda. Zato o to kvalitnejší je čaj samotný. Necháva sa dorásť do veľkosti 1 m pre jeho ľahší zber. Jeho listy sú dlhé od 3 do 25 cm a široké 1 až 10 cm. Je to ker s celoročne zelenými, silne zebrovitými listami vyrastajúcimi na krátkych vetvičkách. Kvitne bielymi kvetmi, ktoré sa podobajú kvetom čerešní, vyrastajúcich po 1-3 kusoch.

 

Sú známe tri varianty:

Čínsky s malými, temne zelenými listami. Dorastá do výšky 3 - 6 m. Ideálne sú vyššie polohy nad 1100 m. Dobre znáša teploty aj mierne pod bodom mrazu.

Asámsky, ktorý má väčšie a svetlejšie listy a narastá až do výšky 20 m. Vhodné sú preň horské polohy nad 2000 mv tropickom pásme.

Indočínsky je niečo medzi uvedenými dvoma druhmi. Jeho listy majú červenkastú alebo červenú farbu. Dorastá do výšky 6 m a pestuje sa prevažne na Srí Lanke.
Kry sa kvôli ľahšiemu zberu stávkujú do dlhých pravidelných pásov vedľa seba.

Čajovník sa pestuje zo semien alebo odrezkov. Semená sa nechávajú určitú dobu dozrievať a potom sa pestujú v pareniskách. Mladé rastlinky sa po pol roku presádzajú na plantáže. Pri rozmnožovaní sa lístkové rezky nechajú zakoreniť a po 8 mesiacoch a sa presádzajú sa na plantáže.
Čajové kry sú usporiadané v radoch.
Asi v dvoch rokoch sa vykonáva prvý tvarovací rez a po 3 rokoch je čaj pripravený na prvú úrodu. Čajovník produkuje čaj približne 30 až 100 rokov. Čajovníky nad 100 rokov produkujú horší čaj.

Y2U2MTYx