S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
logo    ZDRAVÝ OBCHOD    Pre Vaše zdravie, na Váš stol 

» Čajovník

Čajovník

Čajovník pochádza z juhovýchodnej Ázie. Prvé písomné zmienky o čaji poznáme z tretieho storočia nl, však mnohé legendy rozprávajú o objavení čajovníka ako rastliny poskytujúce Podivuhodný nápoj už v treťom tisícročia pred nl. Prvé celistvé opisy v čele so známou "Klasická kniha o čaji" majstra Lu Jų pochádza z Číny z obdobia dynastie Tchang (7. - 10. stor.).
Postupom času rástla obľuba čaju pre jeho výnimočnú chuť a blahodárne účinky nielen v Číne. Čaj sa čoskoro stal významným obchodným tovarom a po vode najobľúbenejšími nápojom vôbec. So záujmom o čaj stúpal aj počet miest, kde čajovník nepestujú. V súčasnosti nájdeme čajové plantáže prevažne v Číne, Japonsku, Indii, Indonézii, vo Vietname, v oblasti Kaukazu, na Ceylon a Tchajwan wane, ale aj v Európe (oblasť Gruzínska a Azory), na Jave, Sumatre či v južnej Afrike.

 

Pestovanie
Čajovník sa pestuje ako ker alebo strom na plantážach v tropických a subtropických oblastiach v rôznych nadmorských výškach, od nížin až po vysokohorské oblasti nad 2000 m.
Čajovníky pestované vo vyšších oblastiach majú menšie listy a chudobnejšie, však väčšinou podstatne kvalitnejšie úrodu.

Množia sa pomocou semien alebo odrezkov. Semená sa pestujú v pareniská a po pol roku sa presádzajú na plantáže. Rezky sa presádzajú osem mesiacov po zakoreňovania. Zhruba po dvoch rokoch sú kry prvýkrát strihom a po troch rokoch sú pripravené na prvú úrodu.

Čajovník je pomerne nenáročná rastlina, dobre znáša rôzne klimatické podmienky, vyžaduje veľké množstvo zrážok počas celého roka. Najmä v Japonsku býva často zastiňována ( "Kabus").

Kry sa vysádzajú v dlhých pravidelných radoch. Pravidelným zastrihávaním sa dosahuje požadovaného tvaru kríku vo výške od 70 do 100 cm, kvôli jednoduchej úrode.

Úroda
Lístky z nových kríkov majú úrodu po troch rokoch, u čajov vyšších sort je to však neskôr. Kvalitný čaj produkujú asi tridsať rokov.

Čas zberu úrody sa výrazne líši podľa druhu čaju a hlavne miesta pestovania. Väčšinou je prispôsobená zrážkam. Niektoré čaje, hlavne nižšej triedy, sa zberajú celoročne (až 30 zberov). U kvalitnejších je to napríklad aj len trikrát až štyrikrát do roka. Kvalita úrody počas roka výrazne kolíše. Napríklad plantáže Darjeelingu produkujú pri svojom prvom zberu v februári a marci špičkové čaju najvyššej kvality, kdežto lístky z tretieho jesenného zberu sú kvalitatívne o niekoľko tried a často sa používajú iba do zmesí. Úrody sú vždy presne načasované a striktne dodržiavané.

Čajové listy sa zbierajú väčšinou ručne - buď trhanim prstami alebo strihaním nožnicami, alebo mechanicky špeciálnymi strihacími strojmi (využívané hlavne v Japonsku).

Zberá sa vždy tips spolu s priľahlými dvoma až piatimi lístkami. Najkvalitnejšie sú práve tips a najmladšie lístky, preto čím väčší je obsah tips, tým kvalitnejší je čaj.

ODA5MmZk